Här ligger drycken på Färna väldigt varmt om hjärtat hos vår Chefssommelier och tillika Kökschef Inga-Lena Eriksson.

”Att få förmånen att innehava båda rollerna är fantastiskt! Tanken när en ny rätt börjar gro så kommer alltid drycken till i samspel direkt. Ibland är det ombytta roller så ett vin finns i första tanken och rätten skapas till det”

Likt det säsongsbetonade arbete vi gör i köket följer även drycken de olika årstiderna och kombineras med omsorg. Vi älskar den personliga relationen med de småskaliga vinhusen, de familjeägda vingårdarna där Inga-Lena flera gånger varit på plats och fått ta del av deras arbete, historia och produkter. Vinlistan är byggd med en förkärlek till den gamla världen så som Italien, Frankrike och Spanien, men har även en nyfikenhet mot den nya världen. I vår vinlista så finner ni ofta en stil av svalodlade viner längs med kusterna där druvorna får svalka sig om nätterna då temperaturen går ner och de omfamnas av en sval bris.

Skulle ni ha frågor kring drycken när ni är på plats eller vill se vår vinkällare så är det bara att vända er till någon av oss för tro det eller ej, men här på Färna arbetar det fem sommelierer.

Ett par gånger om året bjuder vi in en utvald vinmakare till en helg helt i vinets tecken. Som gäst får ni träffa vinmakaren, delta på en vinprovning där vinmakaren förklarar allt kring sin region, och guida er genom ett stort urval av vinmakarens utbud. Efter vinprovning får ni som gäst mingla med vinmakaren och få chansen att ställa frågor! Kvällen inleds med att avnjuta en specialkomponerad middag skapad för att matcha helgens hedersgästs viner.

drycken på Färna

Dryck på Färna

Färnas vinleverantörer

Vi samarbetar med några av Sveriges bästa vinleverantörer som är experter på att fånga upp de bästa vinerna ute i världen! Flera av dem har dessutom vinklubbar där ni som privatperson kan få ta del av exklusiva lanseringar, kurser, provningar mm.

Johan Lidby vinhandel
Sedan starten 1999 har de inspirerat och väckt upptäckarlusten för nya smaker. Idag består deras portfölj av cirka 400 vin- och spritsorter fördelat på ungefär 75 producenter. De samarbetar främst med mindre, familjeägda vingårdar där passionen för hantverket och smaken kommer först. Precis så som vi också vill ha det.

Vingruppen i Norden
Vingruppen i Norden består av fem importörer – Vinunic, Wineworld, the Wineagency, Valid Wines och Quaffable Wines. Tillsammans har de ett av branschens bredaste sortiment och de delar alla samma passion och engagemang för produkterna och dess producenter precis som vi.

 

Vinovativa
Väljer noggrant ut viner från hela världen med nyfikenhet, passion och insikt. De representerar världsberömda egendomar och nya spännande utmanare, små familjeägda firmor och internationella aktörer av större mått.

Pompette
POMPETTE är en dryckeshandel vars fokus ligger på vin. De representerar producenter som gör okonstlade viner och står för ett hållbart arbete. Men framförallt jobbar de med vinbönder som gör väldigt gott vin. I en trendkänslig vinvärld har de valt att inte placera deras producenter i något fack, utan tror istället på att riktigt bra vin kan tala för sig själv. De värdesätter vinmakare som kan förmedla känslan av sitt ursprung och som anser att ett vin skapas lika mycket ute i vingården som i vineriet.

Färnas ölleverantörer

Vi samarbetar med flera svenska ölleverantörer genom vårt avlånga land, men precis som våra nära bönder så har vi en extra förkärlek till våra nära bryggare.

Coppersmiths
Västeråsbaserade Coppersmith med grundaren Petri Karhukorpi i spetsen är ett av dom bryggerier vi samarbetar med. Bryggeriet levererade första ölen till Systembolaget under sommaren 2014, redan samma höst vann de en nationell lansering på Systembolaget med Coppersmith’s White IPA och därefter har flera härliga produkter tagit form.

Ferna Forge Brewery
Våra närmaste granne Ferna Forge Brewery sägs vara Sveriges trevligaste bryggeri och brygger god öl som säljs på lokala restauranger samt Systembolaget. Ferna Forge brygger dessutom vår egen öl, Färna Lager som är en California Common.  En fantastisk öl som är framtagen ihop med våra egna kockar. Ni är välkomna att boka tid i deras fina bryggeri för provsmakning samt visning.

Färnas dryckesleverantörer

Vi värnar om våra nära dryckesleverantörer och just den alkoholfria drycken kommer bland annat från de stora odlingarna på våra egen mark och härliga muster från äppelodlingarna i Köping, men ginen den kommer från Västerås.

Färna Odlingar
På Färnas marker växer det 50 000 st svarta vinbärplantor och 20 000 st rabarberplantor. Detta är vi givetvis väldigt stolta över, så det förekommer ofta Svarta vinbär och Rabarber i vår meny och på vår dryckeslista är de självklara. Deras premiumdrycker, Svarta Vinbär och Rabarber som fått fina utmärkelser och vunnit fina priser finns både som stilla och mousserande.

Köping Musteri
En av våra nära grannar är även en kär dryckesleverantör till oss. Köping Musteri är ett familjeföretag där hantverket, brukandet av jorden och den precisa vetenskapen i tillverkningen är hjärtat i allt de gör. Deras äppelgårdar innehåller över 6000 äppelträd och de är Sveriges första ekologiska kommersiella fruktodling som idag utökat till både päron och plommon. Totalt har de nu ca 10 ha mark med frukt och bär odlingar där all skörd går till deras dryckesproduktion. Kärleken till den svenska råvaran visar sig verkligen i deras produkter som även de vunnit flertal priser och utmärkelser.

Västerås Destilleri
Salar och Emelie är grundarna till destilleriet Västerås Destilleri, där flera av deras Gin vunnit fina priser. För oss är det självklart att det är just dom med sin närhet till Färna och värnar om kvalitet ska destillera vår egen Färna Trädgårdsgin! En gin destillerad på råvaror från Färnas trädgård som gröna svartvinbärs blad, gröna enbär och granskott bland annat. Färnas trädgårdsgin finns självklart i våra barer!

 

Färnas vinlista

Önskar ni kika på vår vinlista maila vår köksmästare & sommelierchef Inga-Lena
inga-lena.eriksson@farnaherrgard.se

I glaset 

Vår köksmästare & sommelier, Inga-Lena Eriksson tipsar om en nya drycker att prova.