I glaset sommar
Som vi alla har längtat efter semester!! Äntligen så nalkas den för väldigt många. Vi får njuta av ett Sverige när det är som bäst (jag är optimist vad det gäller vädret) För min del blir det pyssel i trädgården och en massa fiske. PS. sitter på familjerekordet för gös, 7835 hg, vilket min man hoppas slå varje gång vi är ute på sjön. DS
Sommarviner för mig ska vara lätta och krispiga på den vita sidan och röda så är det två kategorier, antingen dom lättare och sen dom som jag hade med förra gången, våra grillviner. Men nu blir det alltså dom röda lättare vinerna. Njuta dom som dom är när solen står som högst på himlen eller till lunchmaten, då gärna en kycklingsallad eller kallskuret. Jag har valt att rekommendera Sancerre/Sauvignon Blanc och Beaujolais/Gamay.
En druva som många känner igen på sin karaktär. Doft som nässlor, krusbär, svarta vinbärsblad, sparris och gräsighet. Ett vin som alltid funkar!
På våren och försommaren är den perfekt till dom gröna primörer som kommer in på våra bord och är alltid uppskattad som ett aperitifvin, då den har en underbar syra. Just denna syra gör också att det passar perfekt till den lite syrliga getosten Chèvre, mums!
Sauvignon Blanc är en stor druva i Nya Zeeland, där just denna druva utvecklas fantastiskt. Dessa viner får en nästan överdådig doft och smak. Men just nu är jag helt insnöad på den franska Sancerre, det är såååå gott! Mineraler, underbra syra och härlig krispighet. Sancerre kommer från östra Loiredalen, där även distrikten Reuilly, Quincy och Pouilly-fumé ligger. Just Sauvignon Blanc är också en av dom stora gröna druvorna i Bordeaux, dels i det söta Sauternes men också i dom torra vita vinerna, fast då är nästan alltid vinet ekfatslagrat vilket är kul att jämföra mot en Sauvignon Blanc från Loire.
Många tänker Beaujolais det dricker bara min farmor, typ…. Men ge vinet en chans, det finns bra exempel på Beaujolais, som till och med tål lite ålder.
Beaujolais kommer från Bourgogne, t.ex., från vinappellationerna Morgon och Moulin-a –Vent.
Dessa vinodlingsområden ligger i Bourgognes sydligaste delar och 90 % blir rött vin och resten vitt och Rosé.
En Beaujolais har en härlig saftighet och hög fruktighet, är lätt i stilen, så det passar väldigt bra att sänka graderna lite på när du serverar det, släng in det i kylen en stund före du ska servera det
En Beaujolais Nouveau (som alltid släpps 3 torsdagen i november varje år) ska däremot alltid drickas ung.
Beaujolais Nouveau tillverkas med metoden Maceration Carbonique, vilket innebär kortfattat att man lägger dom hela druvklasarna i ett betongkar på varandra, Tar ur allt syre med hjälp av en gas/koldioxid(Carbonique) då det är helt syrefritt kring druvklasarna så börja dom jäsa inifrån druvan. Detta ger en högre fruktighet som är karaktäristisk för Beaujolais.
Vinet har intensiv färg och tillika doft av körsbär, mörk mogen frukt. Smaken är generös, fyllig och rund med silkeslena tanniner. Avslutet är långt och något kryddigt. Detta är så pass stor Beaujolais att den fixar Entrecoten på grillen med en pepparsås. Serveras gärna runt 16-17°
Vinet bjuder på en doft av röda bär och mycket frukt följt av en frisk smak av hallon och körsbär och välbalanserad syra. Vinet passar utmärkt till kalla rätter, ljust kött, såsom kalv och kyckling, sallader och mildare ostar.
En ung producent – Les Vin Georges Duboeuf startades 1964 och har betytt väldigt mycket för regionen Beaujolais och dess positionering på den internationella marknaden. Odling sker med traditionella metoder och med stor respekt för terroir. I stort sett alla viner görs på druvan Gamay som huvudkomponent vilket gör att de olika lägena talar och verkligen kommer fram i de olika vinerna. Idag drivs företaget av Georges barnbarn Adrien, bara 28 år gammal bär han traditionen vidare på den internationella marknaden.
Stor doft med tydlig kritig mineralton och en viss gräddighet och inslag av gröna äpplen och krusbär. Smakrik och stram med bra fruktattack, pigga syror och fin längd. Inslag av mineral, nässlor, gröna äpplen och krusbär. Underbart till detta vin är en smörstekt makrill med färskpotatis och primörsallad med en kall örtcrème fraichesås. Eller färska havskräftor med en västerbottenpesto.
Druvig och ungdomlig med inslag av nässlor, svartvinbärsblad och en begynnande mineralitet. Bra frukt i smaken och en fin fräschör. Klassiskt till Sancerre är lite syrligare getost, kall Gazpacho, dom flesta fiskrätter och då gärna med gröna tillbehör som sparris, bönor mm.
Domaine Champault är en egendom om totalt 22 hektar vingårdar och den drivs idag av de två bröderna Laurent och Claude. Vinmakaren Laurent har avlagt önologexamen vid universitetet i Dijon och man ser tydligt att detta har präglat hans experimentlusta. Idag framstår Domaine Champault som en av framtidens mest spännande namn i Sancerre.
”För att komma i rätt semesterstämning så rekommenderar jag att ni ska lyssna till Owe Thörnqvists Rumba i Engelska parken.”
Soliga hälsningar,
Inga-Lena, kökschef & Sommelier