Historien om Färna
Färna har varit befolkat sedan 1500-talet. Det äldsta belägget för ortnamnet är från 1467 (Fegernæ). Som järnbruk kan man med säkerhet följa Färna tillbaka till 1607. Då fanns här en hammare med två härdar. Anläggningen var ursprungligen ett kronobruk, men förlänades 1617 av Gustaf II Adolf till en Halfvar Olsson. Brukets egentliga grundläggare var dock den kraftfulla företagarkvinnan Edla Widiksdotter, änka efter kamrer Abrahamsson. Under hennes ledning utvidgades bruksrörelsen 1632–40 och 1641 privilegierades bruket till 1.200 skeppund stångjärnssmide.
Ett årtionde senare var bruket i Abraham Mommas ägo och Abraham och hans bror Jakob utvecklade bruksdriften rejält. En tredje stångjärnshammare tillkom, en ankarsmedja anlades 1678 och en hammare för tillverkning av smidd takplåt tillkom 1685. Abraham var även i Kronans tjänst och han startade flera bergverk, som Kengis i Norrbotten och Svappavaara i Lappland. För denna insats blev han adlad Reenstierna. Han lånade även ut stora penningsummor till Svenska Kronan och införde salt under engelska-nederländska sjökriget. Abraham blev emellertid tvungen att sätta Färna i pant till affärsmannen Claes Wilkens, vars ättlingar och släkt drev bruket under åren 1692–1789.
År 1737 omnämns Färna som stålbruk med brännugn och plåthammare samt tre stångjärnshammare. 1742 blev den unge och duktige Jacob Ramsell bokhållare och förvaltare vid Färna Bruk. Jacob, som växt upp under knappa förhållanden men på egen hand studerat bergsbruk, kom att genomdriva en rad moderniseringar av driften.
Hindrich Wilkens och hans ett år äldre syster Eva Margareta Wilkens, som båda var ogifta, ägde bruket under denna tid. Jacob inledde senare en romans med Eva Margareta, något som hennes broder inte ansåg lämpligt. Till sist fick dock denne ge med sig och Jacob och Eva Margareta gifte sig.
Efter Hindrich Wilkens död 1767 blev Jacob Ramsell ensam ägare till Färna. Han utvidgade Färna bruk betydligt genom köp av andra egendomar, bl.a. Bockhammar och Trummelsberg. Paret Ramsell förblev barnlösa och år 1789 stiftade de Färna och Bockhammars fideikommiss då de ville ha tillgång till skog för kolning. Fideikommisset var det största i Sverige till ytan vid den tiden.
Jacob Ramsell var känd som en mycket skicklig och framgångsrik affärsman vilket han sedan prisades för då han blev riddare av Wasaorden. Finnbo och Björnhyttan producerade tillsammans 6 2/5 mill. kg tackjärn per år. Tackjärnet bearbetas sedan vidare vid Bockhammars, Kedjebo och Virsbos lancashiresmedjor till smältstycken. Dessa skickades sedan till Färna bruks valsverk för utvalsning till stångjärn.