Ingredienser 4 port
- Ca 2 liter späda nässlor
- Ca 1 liter vatten
- Salt
- 1 msk smör
- 1 schalottenlök finhackat
- 1,5 msk KRAV-märkt vetemjöl
- 2 hönsbuljongtärningar eller grönsaksbuljongtärningar för vegetarisk
- 1,5 dl grädde
- 3 msk torr sherry (kan uteslutas)
- 2 msk hackad gräslök
- 2 dl hackad rökt lax
- 4 matskedar crèmefraiche
Färnas nässelpesto
- 50 g Nässlor
- 100 g persilja
- 300 g solrosfrön, rosta gärna för en nötigare smak
- 100 g riven Västerbottenost
Detta älskade och hatade ogräs är nu som bäst att skörda, då det är de små späda och fina bladen som lämpar sig bäst i matlagning.
Wenches härliga nässelsoppa – En ren & skär vårboost!
Gör så här
- Skölj nässlorna noga, ta bort ev. rötter och grova stjälkar.
- Koka upp hälften av vattnet och salta lätt. Lägg i nässlorna, koka 5 minuter.
- Sila av kokvattnet och spar det. Finhacka nässlorna.
- Fräs schalottenlök och smör tills löken är gyllene i en kastrull, sikta i mjölet och späd med nässelspadet.
- Smula ner buljongtärningarna och späd med resten av vattnet. Låt det koka ett par minuter.
- Tillsätt sedan nässlorna och grädden, låt sjuda i ca 5 minuter. Smaka av soppan med salt och ev. lite sherry.
- Servera den rykande varma soppan i tallrik, toppa den med en stor matsked crèmefraiche och den rökt lax. Strö över lite gräslök om du har och servera den gärna med nybakt bröd och smör.
Frågor om receptet?
Kontakta kökschef och chefssommelier Inga-Lena Eriksson