Utforska kortare promenadstigar som passar de flesta eller lite längre leder när du vill upptäcka skogarna och naturen fullt ut.

Upplev de vackra omgivningarna kring Färna

Ta en promenad i rask takt eller i sakta mak. Färnas omgivningar bjuder på storslagna intryck av både skog och sjö, i ett område som andas historia och som bubblade av järnbrukets aktivitet redan på 1600-talet. Den Röda leden tar er förbi Lillsjön och gränsar till de stora Färnaodlingarna, där över 50 000 svartvinbärsbuskar breder ut sig på vidsträckta fält. Er picknick intas kanske på den mysiga rastplatsen, alldeles intill sjön.

Upplev de vackra omgivningarna kring Färna

Ta en promenad i rask takt eller i sakta mak. Färnas omgivningar bjuder på storslagna intryck av både skog och sjö, i ett område som andas historia och som bubblade av järnbrukets aktivitet redan på 1600-talet. Den Gula leden tar er förbi sjöarna Lillsjön och Långsvan och mäter cirka 5 km. Längs Lillsjön följer du (ett tag) Grevens väg, von Hermansson byggde tidigt 1800-talet. 

För dig som uppskattar sjöutsikt och vill ha nära till ett dopp rekommenderar vi leden runt Norrsjön.

Under en cirka 5 km lång promenad upplever du skogens alla element på nära håll och kanske får du en glimt av bävrar som bygger eller får höra ugglorna hoa. På tillbakavägen passerar du badplatsen, med bänkar bord och grillplats. Här är det mysigt att vara, även om du inte hoppar i sjön.

Norrsjön är grund, knappt 4 meter som djupast och håller därför ofta en ganska behaglig temperatur.

Ormdalen – trollskog och porlande bäckar

Ligger i Baggådalen och är en knappt 6 km lång rundslinga. Orienteringstavlor berättar om områdets naturförhållanden och historia. Här promenerar du 2-3 timmar och rastar i vindskydd.

I Ormdalen hittar du mossklädda bergssidor, porlande vatten och en otämjd natur. Gå längs Ormdalsstigen eller vik av stigen för egna upptäckter och äventyr i den gamla, orörda skogen.

Från Färna Herrgård till Ormdalen är det 30 km, knappt en halvtimme med bil.

Klicka här för att ladda ner en pdf med karta och information.

Utterdalsleden är vår senaste satsning i vårt arbete att erbjuda leder och vandringsstigar i flera olika format.

Utterdalsleden är en vacker och varierande led som tar dig på ett äventyr genom vidsträckta vinbärsodlingar, knallgrön trollskog, en björngrotta, brusande små bäckar och även lite sluttningar. Den sista sträckan bjuder på sjöutsikt och erbjuder grillplats. Leden är ej lämplig för mindre barn.

Terrängen är utmanande på sina ställen, men erbjuder många fina upplevelser längs vägen. Bra skor rekommenderas!

Utterdalsleden i siffror
Längd: 8 km
Tidsåtgång: 2 h (cirka)
Utmaning: 4/5

Nu kan du promenera från koja till slott och längs vägen uppleva fantastisk natur – oavsett om du startar vid Färna Herrgård eller Kolarbyn. Läs mer och titta på kartan här.

Vid Skärsjöns badplats kan man också placera sin bil, men tänk på att under sommarsäsong är den parkeringen oftast fullsatt av badgäster.

I Färna kan du parkera vid den parkering som är avsedd för vandringsgäster.

Underlag Mestadels skogsstig. På vissa delar av leden är det grusväg, och en kort sträcka genom Färna tätort är på asfalt.

Längd: 13,6 km

Utterdalen bjuder på branta bergväggar och stora stenblock, gammal orörd skog och grönskimrande mjuk mossa. Längs dalgången rinner Utterdalsbäcken fram. Vattnet och den fuktiga miljön gör att många ovanliga arter trivs här. Här kan du utforska området på egen hand eller följa den gamla kyrkvägen.

Friluftsliv

Här kan du vandra cirka en kilometer längs den gamla kyrkvägen som går genom naturreservatet. Stigen börjar vid parkeringen. Stigen användes förr av de som bodde i området för att ta sig till och från kyrkan i Gunnilbo. Längs stigen hittar du ”Fjärsman” som är ett stort stenblock. Det sägs att en död man hittades här en gång. För att få lycka och tur, skulle de som passerade förbi lägga kvistar och stenar på den stora stenen. Naturreservatet är perfekt att ströva runt i och utforska den orörda naturen med stupande bergväggar och vattendrag. Många matsvampar trivs här, så ta med svampkorgen om du kommer hit på hösten! Det finns inga rastplatser, men gott om mysiga gläntor med stenar och kullfallna träd där det passar att ta en fikapaus.

Naturen

I området finns gammal barrskog där mossan breder ur sig som mjuka mattor. Längs med dalgången rinner Utterdalsbäcken och den fuktiga miljön gör att det finns en frodig växtlighet med många olika arter. Du kan bland annat hitta missne, slåtterblomma och den lilla spröda blomman linnea. Här finns många ovanliga mossor och svampar, ett par exempel är stubbtrådmossa och dunmossa. Det finns gott om stående och liggande döda träd i olika stadier av nedbrytning. De innehåller ett myller av liv, allt från lavar och svampar till insekter. Många fåglar trivs i området, bland annat kan du se spillkråka, tjäder och olika mesar.

En karta över naturreservatet hittar du här.

Stora Flyten
Naturreservatet är till stora delar ett väg- och stiglöst område. Bruksleden korsar reservatet på tre platser. Precis utanför reservatet finns Stenbjörnskojan, en rastplats med stuga där det är möjligt att övernatta. Det här är ett naturreservat som är 1,2 kilometer långt, men utan någon anlagd stig.

Malingsbo-Kloten – naturreservat
Naturområdet är med sina 50 000 hektar det största skyddade området i landet utanför fjällen. Ett stort område med skogar, sjöar och vattendrag och många olika stigar och leder att vandra på.

Bruksleden
Genom Västmanland från Västerås i söder till Avesta och Malingsbo in norr, sträcker sig Bruksledan 25 mil lång och indelas i 27 etapper. Från Mälardalens slätter kan du vandra norrut in i Bergslagens djupa skogar och böljande terräng. Sex av dessa etapper går genom Skinnskattebergs kommun.

Romboleden
Ströva på en etapp av den pilgrimsled som sträcker sig från Munktorp till Trondheim och sammanlagt är 85 mil lång. Från Köping kommer du in i Skinnskattebergs kommun och passerar kyrkan i Hed, följer den gamla järnvägen KURJ–banan genom ett vackert natur- och kulturlandskap fram till kyrkan i Skinnskatteberg. Därefter går leden vidare mot Malingsbo.

Geologislingan
Med bil eller cykel tar du dig till ett antal spännande platser runt Malingsbo, baggådalen och Riddarhyttan. Vid varje intressepunkt parkera du bilen och går till fots för att se spännande naturformationer och spår av istiden. Höga rullstensåsar och djupa isgropar är lättillgängliga och fullt synliga.

Aspebobäcken
Här kan du se fridlysta Skogsklockan och Nattivolen, vandra i urskog och se hur humusrikt myrvatten möter det klara vattnet från Skärsjön i Aspebobäckens bäckförgrening.

Lappland – naturreservat
Naturreservatet Lappland är en mosaik av öppna myrar, karga tallmarkern och blottade berghällar. Landskapet och arterna påminner om Norrland och ger en känsla av orörd vildmark.

Skicka bokningsförfrågan

    Ankomstdatum

    Avresedatum

    Kontakta oss

    Färna Herrgård 1, 739 70 Skinnskatteberg
    Tel: 0222-281 90
    Mail: bokning@farnaherrgard.se