Ingredienser

  • 250 g vatten
  • 150 g surdeg
  • 350 g vetemjöl special
  • 150 g rågskållning
  • 5 g jäst
  • 75 g valfritt frö
  • 15 g salt

Surdegsbröd med skållat rågmjöl

Vi bakar allt vår bröd själva här på Färna. Här är receptet på vårt härliga surdegsbröd. Degen förbereder du dagen innan.

Dag 1:

Skållning: koka upp 100 g vatten och blanda med 50 g rågmjöl, låt svalna.

  • 250 g vatten
  • 150 g surdeg
  • 350 g vetemjöl special
  • 150 g rågskållning
  • 5 g jäst
  • 75 g valfritt frö
  • 15 g salt

Kör alla ingredienser utom frön och salt i en degblandare 5-10 min ganska långsamt. Tillsätt salt och frön och kör ytterligare ett par minuter.

Lägg degen i en oljad bunke. Plasta och ställ i kyl över natten.

Dag 2:

Ta fram degen, forma till valfri limpa. Degen räcker till 2 bröd på ca 500 g vardera. Går även att göra småbullar. Blir då ca 15 st á 60g. Slå limporna ganska försiktigt så kan de jäsa kortare tid.

Jäs tills brödet känns luftigt och har ökat lite i storlek. Sätt in i ugnen på 250° och sänk till 210°. Spraya in lite vatten i ugnen när du sätter in brödet så får brödet bättre skorpa. Baka till en innertemp på 97°. 

Frågor om receptet?

Kontakta kökschef och chefssommelier Inga-Lena Eriksson