Ingredienser
- 1 liter mjölk eller vatten
- 2000 g vetemjöl special
- 100 g jäst
- 400 g smör
- 300 g socker
- 16 g salt
- 24 g kardemumma
- 300 g rostad mandel
- 800 g skållad mandel
- 700 g socker
- 400 g vatten
- 25 g bittermandel
- 2 dl vispgrädde & florsocker
Semlor är ett måste på fettisdagen!
Fördeg
- 1 liter mjölk eller vatten
- 1200 g vetemjöl special
- 50 g jäst
- Smula jästen i en bunke.
- Tillsätt mjölken och värm upp till 37°
- Rör ut till den har löst upp sig.
- Kör sedan allt i en degblandare ett par minuter tills allt är blandat.
- Låt jäsa 30-60 min.
Resterande deg
- 800 g vetemjöl special
- 50 g jäst
- 400 g smör
- 300 g socker
- 16 g salt
- 24 g kardemumma
- Tillsätt resten av ingredienserna och kör i degblandaren till en elastisk deg.
- Låt vila ca 15 minuter och väg sedan upp bitar i önskad storlek(60gram).
- Sätt ugnen på 210°.
- Jäs till dubbel storlek och sätt in i ugnen.
- Sänk värmen en aning och baka tills gyllenbruna.
Mandelfyllning med rostade mandlar
- 300 g rostad mandel
- 800 g skållad mandel
- 700 g socker
- 400 g vatten
- 25 g bittermandel
- Rosta 300 g mandel.
- Mixa all mandel ganska fint. Lite bitar kan det vara kvar.
- Mixa bittermandlarna för sig.
- Blanda all mixad mandel med socker och vatten.
Det kan vara bra att gör fyllningen någon dag i förväg så den suger åt sig av vattnet och blir en krämig massa.
Det sista
När bullarna svalnat, klipp eller skär av ett lock och fyll med massan. Vispa grädde och spritsa på. Lägg på locket och pudra med florsocker.
Frågor om receptet?
Kontakta kökschef och chefssommelier Inga-Lena Eriksson