Många svenskar har sett elefanter på safari i Afrika eller varit på snorkeltur i Thailand

Men det är definitivt inte många som varit med på safari i Sverige. Men det finns riktigt bra safariupplevelser även här! Sedan 2003 har Wild Swedens professionella guider tagit med besökare från hela världen för att spana efter älgar, bävrar, vargar och björnar i Bergslagens djupa skogar. Här i Färna finns en stark bäverpopulation och det är därför de har valt att köra sina populära bäversafaris just här.

Du behöver inte vara intresserad av just bävrar. Denna tur är ett trevligt och spännande sätt att komma ut i naturen. Att glida runt på en å i en tyst gummibåt en helkväll med en engagerad guide är en upplevelse som både berikar och berör. Vi kallar den ”naturens ingenjör”, bävern. Den bygger ju faktiskt både avancerade dammar och hyddor som kan ha flera rum. Och de fäller träd med bara tänderna och skapar våtmarker som gynnar både hackspettar, grodor och stora rovdjur.

Målet med kvällen är så klart att vi ska se bävrar. Vi ser dem nästan varje gång, men vi brukar också se storlom, häger, fiskgjuse, knipa, tranor och andra fåglar. Med lite tur får vi också se älg, vildsvin eller höra vargar yla.

Hur går det till?

Vi möts upp i vår receptionen och vandrar tillsammans några hundra meter ner till sjön. Där ligger våra specialkonstruerade gummibåtar med tysta elmotorer och en kikare till varje deltagare.

Vi kliver i båtarna och glider iväg över sjön. Vårt första stopp gör vi vid Färnas allra minsta ö, där vi tänder en lägereld och ställer fram en middag. Oftast blir det tunnbrödsrullar med rökt kött och ekologiska grönsaker. Till det dricker vi Färnas Svartvinbärsdryck och öl från det lokala bryggeriet. Sedan dricker vi kaffe och kaka medan vi spanar ut över sjön.

När skymningen faller vaknar djuren till liv för att bege sig ut för att hitta mat. Nu fortsätter vi uppströms i största tystnad. Det är ett varierande landskap och en nästan djungellik känsla. Plötsligt dyker den första bävern upp, oftast simmandes, ibland sitter den på land och gnager på en pinne. Det är alltid lika spännande att komma nära bävrarna och det gäller att du har kameran framme om du vill ta bilder.

När det blivit mörkt återvänder till herrgården och avslutar turen.

När är det bäst?

Säsongen mellan april och september är oftast bra för att spana efter bävrar. Under maj, juni och juli är det bättre ljusförhållanden för fotografering men det innebär också att vi behöver stanna ute senare på kvällen.

Tider & priser

4-5 timmar. Start- och sluttid för denna tur beror på säsongen.
Juni – juli: kl. 18 – 23
Augusti – September: kl. 17 – 22

Rekommenderad lägsta ålder är 12 år. Vi tar emot max 7 personer per guide. Med två guider kan det vara upp till 14 deltagare ute under samma kväll.

Vuxen: 2 250 :-
Barn 12-16 år: 1 250 :-
Privat 1-5 personer: 9 750 :-
Privat 6-7 personer: 11 750 :-
Privat 8-12 personer: 19 500 :-
Privat 13-14 personer: 21 500 :-

Bokning och mer information

Dessa turer arrangeras av vår samarbetspartner WildSweden. Läs mer och boka på deras hemsida.
Eftersom det ofta är med utländska gäster på de här turerna så är guidningen på engelska, men alla guider pratar svenska också.

Detta ingår

 • Båttur med guide
 • Flytväst
 • Kikare
 • Utomhusmiddag
 • Regnponchos och varma filtar

Skicka bokningsförfrågan

  Ankomstdatum

  Avresedatum

  Kontakta oss

  Färna Herrgård 1, 739 70 Skinnskatteberg
  Tel: 0222-281 90
  Mail: bokning@farnaherrgard.se