Färnas nypon- och havtornssoppa

  • 500 g nyponpuré
  • 1,5 dl havtornspuré
  • 2 dl vatten
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 msk maizenamjöl

Dela

En god och lättlagad soppa, full av antioxidanter och en riktig vitaminkick! Nypon är rena C-vitaminbomben och de orangefärgade bären innehåller även gott om det välgörande magnesiumet. Havtorn besitter också fantastiska egenskaper och räknas som naturens egna "kraftbär" med höga halter av C-vitamin samt både B12 och folsyra. Färnas nypon- och havtornsoppa serveras på herrgården varje tisdag och fredag, tillsammans med lättvispad grädde och mandeltoppar.

Receptet ger cirka 4-5 portioner.

 

SÅ GÖR DU

Blanda nyponpuré, havtorn och socker i en kastrull. Koka upp och späd eventuellt med vatten efter smak.

Låt koka några minuter. Blanda maizena med någon matsked av soppan och red av med. Sila soppan. 

 

Hittar du inte nyponpuré kan du göra egen genom att koka färska eller torkade nypon. 

Ta då 4 dl färska  nypon och mixa i matberedare och mät upp 0,75 l vatten. Koka i 20 minuter.

Mixa snabbt igen med stavmixer och sila sedan bort alla frön samt skal.

 

Använder du torkade nypon bör du blötlägga nyponen, i samma mängd vatten minst en timma innan, och sedan göra samma som med de färska nyponen.

Dessa behöver dock koka längre för att få ut maximalt med smak, räkna med cirka 1 timma.

 

Mandeltoppar
500 g riven mandelmassa
250 g strösocker
1 dl äggvita

Rör ihop alla ingredienser till en slät massa, men rör inte för länge då smeten kan bli lös.
Spritsa små toppar och grädda på 170° i 7-10 minuter.

 

 

  • 500 g nyponpuré
  • 1,5 dl havtornspuré
  • 2 dl vatten
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 msk maizenamjöl

Dela