Kyckling, citrus och stomp. Så gör du.
Salta och peppra filéerna. Stek dem gyllenbruna runt om och ställ sedan in i ugnen på ca 100 grader. Fileérna är klara när de nått en innertemperatur på 68 grader.
En köttermometer är bra att ha! Bakar man köttet klart i ugnen på låg temperatur blir köttet riktigt saftigt och mört.
Potatisstomp
600 g mjölig potatis
200 g smör
2 dl creme fraiche
1 hackad scharlottenlök
1/2 dl hackad gräslök
Koka potatisen mjuk. Bryn smöret i en stekpanna. Stöt sönder potatisen och rör ner det brynta smöret, creme fraiche och smaksätt med schalottenlök, gräslök och salt.
Citrussås
2st schalottenlökar
1 klyfta vitlök
1 apelsin (zest & saft)
1 citron (zest & saft)
3 dl vitt vin
3 dl grädde
2 msk kycklingfond
salt
Hacka schalottenlök och vitlök, stek löken mjuk utan att den får färg. Tillsätt zest och saft från citron och apelsin samt vinet.
Låt såsen koka ner till hälften. Tillsätt grädden och smaka av med salt.
Fänkålssallad
1 fänkål
1 citron (zest & saft)
2 msk kallpressad rapsolja (gärna svensk). Vi använder olja från Väsby Gård utanför Sala.
Bladpersilja. Hyvla fänkålen tunt på en mandolin. Blanda i citron och rapsolja, smaka av med salt. Toppa med bladpersilja.
Frågor om receptet?
Kontakta kökschef och chefssommelier Inga-Lena Eriksson